Terug naar het startscherm met de hele fabriek.
Terug naar het startscherm met de hele fabriek.
Productinformatie
Mens
Dier
Bodem
Contact
E-CAT

Onderzoek en ervaringen met Steggcal® F

Biggen

Schaffelaarbos heeft al vroeg ingezien dat eischaal meer in zich heeft dan alleen calciumcarbonaat.

Steggcal, het basis eischaalproduct van Schaffelaarbos bevat 6% eiwit afkomstig van de vliezen, het meegedroogde struif en het eiwit uit de schaal.  Van dit eiwit heeft Schaffelaarbos de aminozuren bepaald. Daarmee is een volwaardige nutriëntenmatrix opgesteld. De matrix vertelt echter niets over de gezondheid bevorderende stoffen.

De belangrijkste stoffen zijn:
Ovocalyxine Lysozym Hyaluronzuur Glycosaminoglycanen Ovotransferrin

Aan het begin van deze eeuw werd het eiwit Ovocalyxine gedetecteerd en onderzocht. Het blijkt onderdeel te zijn van het afweermechanisme van het ei ter bescherming van het embryo. Ovocalyxine is onderdeel van de eiwitmatrix waarin het calciumcarbonaat wordt afgezet.

Lysozym wordt in hoge concentraties in het binnenste eivlies gevonden en komt verder veel voor in het ei-eiwit. Het wordt ook wel muramidase genoemd, dit zijn enzymen die de wand van een bacterie beschadigen. Het remt daardoor de groei van schadelijke bacteriën.

Dit wordt ook in het eivlies gevonden. Het heeft wondhelende eigenschappen. Commercieel geproduceerde hyaluronzuur wordt gebruikt tegen huidveroudering en als injectievloeistof bij pijnlijke gewrichten.

Tot deze groep behoren o.a. glucosamine en chondroïtine sulfaat die in het eivlies zijn aangetoond. Patiënten met Artrose hebben er soms baat bij.

Dit speciale eiwit in het ei, bindt ijzer en zorgt daarmee dat het groeiend embryo geen tekort aan ijzer heeft op celniveau. Maar het doet meer! Het heeft een duidelijk aangetoonde remmende werking op bacteriën en het Marek-virus.

Schaffelaarbos heeft een literatuurstudie laten uitvoeren naar de samenstelling en eigenschappen van eischaal en eischaalmembraam. U kunt deze aanvragen via e-mail.

                  EN / DE / NL
Postadres:
Wesselseweg 23
3771 PA Barneveld


Productie- & bezoekadres:
Industrieweg 20
3771 MD Barneveld

T: 0342-413344
F: 0342-492573


Om vast te stellen dat het calcium uit Steggcal goed beschikbaar is voor (landbouw)huisdieren en er mogelijk extra effecten zijn vanwege de bijzondere stoffen, heeft Schaffelaarbos diverse proeven gedaan met leghennen, vleeskuikens en speenbiggen.

Proeven met gespeende biggen

Gedurende 3 rondes werden pas gespeende biggen 2 weken gevolgd. Krijt als calciumbron in het voer werd vergeleken met Steggcal F. Er werden geen verschillen tussen krijt en Steggcal F gevonden voor groei, voeropname en voederconversie. Wel bleek de mest van de Steggcal groep consistenter.

Buffercapaciteit
Voor speenbiggen is de buffercapaciteit van het voer belangrijk omdat ze slecht in staat zijn de maag zuur genoeg te houden. Daarom hebben we de buffercapaciteit van Steggcal vergeleken met krijt. Omdat maalfijnheid hier een rol in speelt is Steggcal F gemalen en gezeefd en de 0,2-0,5 mm fractie vergeleken met gemalen kalksteentjes van eenzelfde maalfijnheid. Het bufferend vermogen van Steggcal was aanzienlijk lager.

Geconcludeerd is dat Steggcal F een uitstekende calciumbron is voor leghennen, vleeskuikens en biggen. Daaruit kun je ook concluderen dat Steggcal F voor álle dieren een goede calciumbron is. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat Steggcal F een positieve invloed heeft op de darmgezondheid en dat het een positief effect op het legpercentage heeft bij de oudere hen.

Proefverslagen kunt u aanvragen via e-mail.
Projectpartners en financiers

Het onderzoek naar de inzet van eierschalen in diervoer is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Gelderland & Overijssel Gebundelde Innovatiekracht (‘GO’) en door de samenwerkende partners Schaffelaarbos (eiproducten) de Gezondheidsdienst voor Dieren en ingenieursbureau Feed Innovation Services (FIS).

Valorisatie eierschalen; ontwikkeling van nieuwe grondstoffen t.b.v. de farmaceutische, veterinaire, nutritionele en cosmetische toepassingen
Schaffelaarbos heeft in het kader van het GO EFRO 2007-2013 een subsidie toegekend gekregen. In samenwerking met haar partners Feed Innovation Services en de Gezondheidsdienst voor Dieren wordt onderzoek gedaan naar de gezondheidswaarde van eiervliezen. Onderzocht wordt hoe het eivlies in combinatie met eischalen kan worden ingezet tbv de gezondheid van mens en dier. Zie ook het artikel "Helend eivlies" in de Pluimveehouder.Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over eipoeder en eischaalproducten!