Terug naar het startscherm met de hele fabriek.
Terug naar het startscherm met de hele fabriek.
Productinformatie
Mens
Dier
Bodem
Contact
E-CAT

Onderzoek en ervaringen met Steggcal® F

Vleeskuikens

Schaffelaarbos heeft al vroeg ingezien dat eischaal meer in zich heeft dan alleen calciumcarbonaat.

Steggcal, het basis eischaalproduct van Schaffelaarbos bevat 6% eiwit afkomstig van de vliezen, het meegedroogde struif en het eiwit uit de schaal.  Van dit eiwit heeft Schaffelaarbos de aminozuren bepaald. Daarmee is een volwaardige nutriëntenmatrix opgesteld. De matrix vertelt echter niets over de gezondheid bevorderende stoffen.

De belangrijkste stoffen zijn:
Ovocalyxine Lysozym Hyaluronzuur Glycosaminoglycanen Ovotransferrin

Aan het begin van deze eeuw werd het eiwit Ovocalyxine gedetecteerd en onderzocht. Het blijkt onderdeel te zijn van het afweermechanisme van het ei ter bescherming van het embryo. Ovocalyxine is onderdeel van de eiwitmatrix waarin het calciumcarbonaat wordt afgezet.

Lysozym wordt in hoge concentraties in het binnenste eivlies gevonden en komt verder veel voor in het ei-eiwit. Het wordt ook wel muramidase genoemd, dit zijn enzymen die de wand van een bacterie beschadigen. Het remt daardoor de groei van schadelijke bacteriën.

Dit wordt ook in het eivlies gevonden. Het heeft wondhelende eigenschappen. Commercieel geproduceerde hyaluronzuur wordt gebruikt tegen huidveroudering en als injectievloeistof bij pijnlijke gewrichten.

Tot deze groep behoren o.a. glucosamine en chondroïtine sulfaat die in het eivlies zijn aangetoond. Patiënten met Artrose hebben er soms baat bij.

Dit speciale eiwit in het ei, bindt ijzer en zorgt daarmee dat het groeiend embryo geen tekort aan ijzer heeft op celniveau. Maar het doet meer! Het heeft een duidelijk aangetoonde remmende werking op bacteriën en het Marek-virus.

Schaffelaarbos heeft een literatuurstudie laten uitvoeren naar de samenstelling en eigenschappen van eischaal en eischaalmembraam. U kunt deze aanvragen door middel van dit contactformulier.

                  EN / DE / NL
Postadres:
Wesselseweg 23
3771 PA Barneveld


Productie- & bezoekadres:
Industrieweg 20
3771 MD Barneveld

T: 0342-413344
F: 0342-492573


Om vast te stellen dat het calcium uit Steggcal goed beschikbaar is voor (landbouw)huisdieren en er mogelijk extra effecten zijn vanwege de bijzondere stoffen, heeft Schaffelaarbos diverse proeven gedaan met leghennen, vleeskuikens en speenbiggen.

Proeven met vleeskuikens

In samenwerking met Coppens Diervoeding werd een proef uitgevoerd met 1 controle groep (krijt) en 3 proefgroepen, respectievelijk mee gemalen kalksteentjes, mee gemalen Steggcal F en Steggcal F grof. In de vleeskuikenproef werden geen verschillen waargenomen in technische resultaten. De dieren in alle groepen groeiden zeer goed. Onderzoek van loopbeen, botsterkte en as-gehalte van het loopbeen gaf geen verschillen. In deze proef werd ook van de dunne darm de villuslengte en de crypte diepte bepaald. Een gezonde darm heeft lange villi en ondiepe crypten, een hoge villus/crypte ratio. De villus/crypt ratio was hoger voor beide Steggcal F groepen. Dit is een sterke aanwijzing dat Steggcal F de darmgezondheid positief beïnvloedt. 

Geconcludeerd is dat Steggcal F een uitstekende calciumbron is voor leghennen, vleeskuikens en biggen. Daaruit kun je ook concluderen dat Steggcal F voor álle dieren een goede calcium bron is. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat Steggcal F een positieve invloed heeft op de darmgezondheid en dat het een positief effect op het legpercentage heeft bij de oudere hen.

Proefverslagen kunt u aanvragen via e-mail.
Projectpartners en financiers

Het onderzoek naar de inzet van eierschalen in diervoer is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Gelderland & Overijssel Gebundelde Innovatiekracht (‘GO’) en door de samenwerkende partners Schaffelaarbos (eiproducten) de Gezondheidsdienst voor Dieren en ingenieursbureau Feed Innovation Services (FIS).

Valorisatie eierschalen; ontwikkeling van nieuwe grondstoffen t.b.v. de farmaceutische, veterinaire, nutritionele en cosmetische toepassingen
Schaffelaarbos heeft in het kader van het GO EFRO 2007-2013 een subsidie toegekend gekregen. In samenwerking met haar partners Feed Innovation Services en de Gezondheidsdienst voor Dieren wordt onderzoek gedaan naar de gezondheidswaarde van eiervliezen. Onderzocht wordt hoe het eivlies in combinatie met eischalen kan worden ingezet tbv de gezondheid van mens en dier. Zie ook het artikel "Helend eivlies" in de Pluimveehouder.Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over eipoeder en eischaalproducten!